fbpx

QR-kod

Vad är en QR-kod?

En QR-kod (Quick Response-kod) är en tvådimensionell streckkod som består av svarta fyrkanter mot en vit bakgrund. Den innehåller information som kan skannas och läsas av med hjälp av en QR-kodläsare eller en mobiltelefon med kamerainställning för att öppna en webblänk, visa text, utföra en betalning och mycket mer. QR-koder används för att snabbt och enkelt överföra data eller tillhandahålla åtkomst till digitalt innehåll.

QR-kodens historia:

QR-koder utvecklades första gången i Japan under tidiga 1990-talet av ett företag som heter Denso Wave, en dotterbolag till den japanska bilföretaget Denso Corporation. Skapelsen av QR-koder var resultatet av ett behov av att snabbt och effektivt spåra fordon under tillverkningsprocessen. Denso Waves team, under ledning av Masahiro Hara, skapade QR-kodens koncept.

Varför är QR-koden bättre än en streckkod?

Det som skiljer QR-koder från traditionella streckkoder är att de kan lagra mycket mer information och kan läsas snabbare. Den första QR-koden hade en kapacitet att lagra upp till 7 000 tecken av numerisk information eller 4 000 tecken av alfanumerisk information. Detta gjorde dem idealiska för att lagra komplexa data och snabbt överföra dem.

Under 2000-talet blev QR-koder alltmer populära i Japan, särskilt inom marknadsföring och reklam. De användes för att koppla kunder till webbsidor, videor, kuponger och annat digitalt innehåll genom att helt enkelt skanna koden med en smartphone. Den tekniska utvecklingen och spridningen av smartphones var en nyckelfaktor i QR-kodens framgång internationellt.

Användning av QR-koder idag:

  • Marknadsföring: Företag använder QR-koder i sina reklamkampanjer för att låta kunderna snabbt och enkelt komma åt erbjudanden, produktinformation eller webbplatser.
  • Betalningar: QR-koder används för att göra snabba och säkra mobilbetalningar.
  • Kontaktlös incheckning: Covid-19-pandemin har gjort att QR-koder blivit alltmer använda för att genomföra kontaktlös incheckning i restauranger, hotell och andra platser.
  • Biljetter: Flyg-, tåg- och evenemangsbiljetter kan nu skannas från en smartphoneskärm, vilket gör det enklare och mer miljövänligt.
  • Identifikation och autentisering: QR-koder används för att autentisera produkter och varor genom att ge tillgång till produktinformation och verifiera äktheten.

Sammanfattning

QR-koden (Quick Response-kod), den tvådimensionella streckkoden som består av svarta fyrkanter mot en vit bakgrund, har kommit långt sedan deras skapelse i Japan på 1990-talet. Deras förmåga att snabbt och effektivt överföra data har gjort dem oumbärliga i den digitala tidsåldern. Oavsett om det är för att marknadsföra produkter, underlätta betalningar eller tillhandahålla enkel åtkomst till information, fortsätter QR-koder att spela en viktig roll i vår digitala värld.

Picture: QR-kod, www.navipro.se

QR-kod  (navipro.se)