fbpx
Start | Affärssystem

Ett bra affärssystem är inte bara lönsamt, det gör dessutom vardagen mycket enklare.

Ett affärssystem är en värdefull tillgång och en viktig del för vilket företag som helst som vill sätta nya, högre mål.

Vad är ett affärssystem?

Ett affärssystem, verksamhetssystem eller ERP-system (Enterprise Resource Planning),  är ett system som hjälper till att digitalisera och integrera affärsprocesserna. Det görs genom att skapa ett samspel mellan de olika delarna och den data de samlar på ett ställe. Det enklaste sättet att sammanfatta vad ett affärssystem är och vilka delar systemet stöttar, är att tänka på alla de centrala affärsprocesser som behövs för att driva ett företag. Ekonomihantering och bokföring, inköp, tillverkning, försörjningskedja, orderläggning, lagerhantering, inventeringskontroll, logistik och leverans är till exempel vanliga delar.

Varför behövs affärssystem?

Det korta svaret är att ett affärssystem behövs för att kunna automatisera och digitalisera era affärsprocesser i verksamheten. Med hjälp av ett automatiserat affärssystem eller verksamhetssystem skapas tid åt annat än dubbelt administrationsarbete vilket förenklar både vardag och tillväxt. Affärssystemet är en hygienfaktor för alla företag som vill skapa en effektiv vardag och bygga rätt förutsättningar för tillväxt. Beroende på hur ert företags systemkarta ser ut idag och vilka behov verksamheten har, så finns det givetvis olika anledningar till varför ni behöver ett affärssystem. De flesta företag börjar med några enkla, fristående verktyg för hantering av sin verksamhet. Det kan vara så enkelt som Excel t.ex. eller flera mindre system för olika affärsprocesser. Andra företag väljer att börja med ett flexibelt affärssystem redan från starten, medan vissa kanske vuxit ur sitt affärssystem i flera omgångar redan. Oavsett utgångspunkt är syftet med ett affärssystem densamma – att göra det möjligt för organisationen att spara tid och förbättra hur snabbt organisationen kan fatta viktiga beslut. Läs mer om fördelarna med ett affärssystem och varför du behöver ett i flikarna nedan.

Webbaserat affärssystem?

Affärssystem kan oftast distribueras på olika sätt, både som molnbaserat affärssystem (on-cloud) eller lokalt (on-premise). Vilken typ av lösning man väljer beror såklart på företagets behov. Om ni vill ha en flexibel lösning där ni kan arbeta obehindrat var, när och från vilken enhet ni vill, kan det vara bra att välja ett webbaserat affärssystem. Alltså det som kallas för affärssystem i molnet och som kan användas via webbläsaren eller via en app i telefonen eller i paddan.

Vilket affärssystem ska ni välja?

Att välja affärssystem eller verksamhetssystem är för de flesta företag ett väldigt viktigt beslut som kräver en omfattande utvärdering. Det är viktigt att välja ett affärssystem som passar er verksamhet och kan följa de behov som utvecklas under tid. Men vilka affärssystem finns det på marknaden och hur vet ni egentligen vilket affärssystem du ska välja?

Vi vet att införandet av ett affärssystem är ett komplext projekt som kräver en del arbete innan man väljer rätt affärssystem. Det har aldrig tidigare varit så lätt att hitta olika affärssystem på marknaden, samtidigt har det aldrig varit så svårt. Varför är det så? Jo, idag kan du få fram nästan all information kring affärssystem på egen hand. Svårigheten är att det finns många system på marknaden som benämns som affärssystem och att det finns olika affärssystem för småföretag, för medelstora företag och för stora företag. Dessutom finns det flera affärssystem och lösningar anpassade efter specifika branscher, som helt enkelt inte passar alla. För att hjälpa dig i rätt riktning har vi listat några viktiga delar att ta med dig när du funderar på att investera i ett nytt affärssystem. Klicka på flikarna nedan för att läsa mer.

Använd affärssystemet som det är eller tillsammans med våra anpassade branschlösningar:

ERP-system

Microsoft Gold Partner – ERP-system & Affärssystem

NaviPro är en certifierad Microsoft Gold Partner inom ERP-system och affärssystem. Gold Partner är Microsofts högsta kompetensnivå för återförsäljare och innebär att vi behöver uppfylla särskilda kompetenskrav varje år för att behålla certifieringen. Det gör att du kan lita på att vi, som din partner, har den erfarenhet och kompetens som krävs för ett lyckat affärssystemsprojekt. Och med Microsofts styrka i ryggen kan du vara säker på att det finns resurser för att se till att affärssystemet även i framtiden kommer att ligga i framkant av IT-utvecklingen.