fbpx
Start | Release Wave 1 & 2 – Allt du behöver veta om uppdateringarna i Business Central Cloud

September, 2023

Om du är en van användare av affärssystemet Business Central, är du förmodligen bekant med uttrycket “Wave.” Det är något vi hör om och nämner ganska ofta. I oktober väntar en ny Release Wave. Men vad är egentligen en Wave? Vilka påverkas av den och hur fungerar den?

I denna artikel kommer vi att fördjupa oss i konceptet Wave-uppdateringar och ge dig en bättre förståelse för hur de påverkar din verksamhet.

Vad är en Wave?

En Wave är en central del av Microsofts strategi för att uppdatera sina molnbaserade lösningar, inklusive affärssystemet Business Central, Dynamics 365 och Power Platform. I samband med en Wave tar dina molnlösningar del av nyheter och större förbättringar. Varje år släpps två stora uppdateringarna, Wave 1 i april och Wave 2 i oktober.  Mellan dessa huvuduppdateringar kan det även släppas mindre buggfixar och förbättringar för att hålla din molnlösning i toppform.

Vem påverkas av en Wave?

En Wave berör endast de som använder sig av Microsofts molnlösningar, exempelvis affärssystemet Business Central Online/Cloud. För dig som är användare är detta en positiv händelse eftersom du inte behöver göra något själv. Din leverantör (i detta fall din Microsoft-partner och Microsoft själva) ansvarar för att automatiskt uppgradera din version. Det är en av de fördelar som kommer med molnlösningar – du får tillgång till den senaste tekniken och prestandaförbättringarna kostnadsfritt och utan att behöva oroa dig för uppgraderingsprojekt.

Däremot innebär en Wave att din leverantör (i detta fall din Microsoft-partner) kan behöva göra en del planering och testning för att se till så att det blir en smidig övergång till den nya versionen, och att den fungerar smidigt tillsammans med dina eventuella appar och kundanpassningar. Om du har en standarsuppsättning av Business Central kan uppgraderingen vara relativt enkel, medan en anpassad lösning kan ta längre tid att uppgradera. Eftersom planeringsarbete inför en uppgradering måste utföras individuellt för varje kund, kan det leda till att den nya versionen rullar ut till olika kunder vid olika tidpunkter.

När rullas uppdateringarna ut i Business Central Online/Cloud?

Tidslinjen för uppdateringarna av Business Central Online/Cloud följer i stort sett samma mönster varje år. Observera att exakta datum kan variera beroende på ditt geografiska område, men under uppdateringsperioden kommer alla Business Central Online/Cloud-kunder att uppgraderas till den senaste versionen enligt ett schema. Här är ett exempel av tidslinjen för Release Wave 1 och 2 för att ge dig en generell översikt över hur det kan se ut:

  • 1 april: Den nya versionen av Business Central blir tillgänglig för nedladdning.
  • 15 april: Microsoft påbörjar uppgraderingen av kundernas miljöer.
  • 30 maj: Sista möjliga datum för uppgradering.
  • 1 oktober: Den nya versionen av Business Central blir tillgänglig för nedladdning.
  • 15 oktober: Microsoft påbörjar uppgraderingen av kundernas miljöer.
  • 30 november: Sista möjliga datum för uppgradering.

 När blir du uppgraderad till den senaste versionen av Business Central?

För att få reda på när din uppgradering kommer att ske kan du besöka din Adminvy i Business Central. Här visas datum innan det är dags för en uppdatering. Du kan själv välja att ändra tidsintervall för uppdateringarna, annars kommer det att ske någon gång från det angivna datumet och fram till det senast möjliga uppgraderingsdatumet.

Sammanfattning

Wave-uppdateringar är en central del av Microsofts strategi för att hålla sina molnbaserade lösningar aktuella med de senaste funktionerna och förbättringarna. För användarna innebär det en chans att dra nytta av nya verktyg, bättre prestanda och nya möjligheter till innovation och förbättring.

Sitter du i en äldre version av Dynamics NAV eller Dynamics 365 Business Central? Vill du uppgradera ditt affärssystem till Business Central Online/Cloud för att säkerställa att du får ta del av de senaste uppdateringarna? Välkomna att kontakta oss för att prata mer om hur du kan påbörja uppgraderingsresan.

Kontakta oss idag

Senaste nytt om Business Central:

Madden Analytics

NaviPro inleder samarbete med Madden Analytics och lanserar integrationsapp för Dynamics 365 Business Central

AI i praktiken: Hur Copilot & Dynamics 365 Business Central hjälper dig dra nytta av artificiell intelligens

Artiklar från Affärssystemsbloggen: