Det är lättare att vara lönsamt kreativ om man har bra verktyg för PLM.
Ett PLM-system berör alla aspekter av en produkts livscykel, det vill säga hjälper dig att skapa ordning och reda genom att du får kontroll över
hela din design- och utvecklingsprocess och hanterar hela flödet från idé, skiss och kollektionsplanering till färdig produkt.
Ett PLM-system berör alla aspekter av en produkts livscykel, det vill säga hjälper dig att skapa ordning och reda genom att du får kontroll över hela din design- och utvecklingsprocess och hanterar hela flödet från idé, skiss och kollektionsplanering till färdig produkt.
Varför behöver du ett PLM-system?
Ett PLM-system hjälper dig att skapa ordning och reda genom att du får kontroll över hela din design- och utvecklingsprocess. PLM-systemet hanterar hela flödet från idé, skiss och kollektionsplanering till färdig produkt. Dessutom samlas all information på ett och samma ställe, åtkomligt för alla.
Vem kan använda ett PLM-system?
Ett PLM-system kan användas av många olika branscher. Särskilt bland modeföretag har det blivit en viktig pusselbit för att lyckas i branschen. Det PLM-system som vi arbetar med används främst av just textil- och modeföretag, både företag med egen tillverkning och de med ”ready made garment”, egna varumärken och/eller ”private label”. Oavsett om du är verksam inom traditionell textil- och konfektion eller i företag som är verksamma inom sport, arbetskläder, skor, accessoarer och heminredning så kan ett PLM-system hjälpa dig effektivisera din produktdatahantering.
Vad är skillnaden på PLM och PDM?
Skillnaden på PLM och PDM är att PLM berör alla aspekter av en produkts livscykel medan PDM (Product Data Management) främst berör områden kopplade till själva produktdesignen.
Ibland kallas PDM-system även för PLM-system. Dessa två begrepp och system överlappar många gånger varandra när det kommer till funktionaliteten, vilket kan vara anledningen till att det uppstått viss förvirring om begreppen PDM och PLM. Men det finns system på marknaden som hanterar båda delarna.
Vad är PLM?
PLM står för Product Lifecycle Management och syftar till en mjukvarubaserad lösning som hjälper företag att hantera och optimera alla aspekter av en produkts livscykel, från koncept och design till produktion, distribution och slutanvändning. Ett PLM-system har många funktioner. Några av de vanligaste är helintegrerade plaggskisser, materialstruktur per storlek och färg, inbyggda måttlistor med versioner och revisioner, labels och print, provhantering, texter och bilder till katalog, säljmaterial eller webb – för att bara nämna några. Här kan du läsa om fler uppskattade funktioner som finns i vårt PLM-system PISA.
Integrerat PLM-system
Det finns olika lösningar för att hantera PLM-delarna. I en del branschanpassade affärssystem, som till exempel Pebblestone, finns det möjlighet att lägga till en mindre modul som innehåller den mest grundläggande funktionaliteten för produktdatahantering. För de som däremot önskar ett mer komplett och kraftfullt PLM-system att växa med rekommenderar vi vår lösning PISA, gärna integrerat med affärssystemet. Självklart går det också bra att använda PISA som ett fristående system, men vi förespråkar alltid integration för att skapa ett fungerande samspel mellan de olika systemen.
PLM-system kopplat till affärssystem och e-handelsplattform
Med en koppling mellan PLM-systemet och affärssystemet skapas en smidig hantering av flöden vilket gör din verksamhet mer effektiv och produktiv. Som ett exempel kan du, genom att integrera systemet, synka över produktdata till affärssystemet vilket gör att du slipper en hel del dubbelarbete. Vanligt är också att man integrerar PLM-systemet med sin e-handelsplattform och webbshop för att enklare förse webben med foton och texter, på flera olika språk om det behövs. Resultatet blir förstås att du sparar väldigt mycket tid, minimerar risken för fel och ökar din affär.
Vår helhetslösning för produktdatahantering:
PLM-system
PISA
PISA är mer än bara ett PLM-system. I lösningen ingår även funktionalitet för PDM och PIM. Kanske är det därför PISA används av så många välkända konfektions- och designföretag, stora som små?