[av_breadcrumbs]

PDM-system/PLM-system

– vilka är fördelarna med ett PDM-system och varför behöver du ett?

PDM-system / PLM-system, Pebblestone Fashion, PISA

Vad betyder egentligen PDM & PLM? Ni som redan använder er av ett sådant system vet förmodligen vad det står för. Men för er som precis börjat fundera på ämnet och vill ha lite mer koll på ett av de hetaste områdena inom fashion, så ska vi förklara det för er.

PDM

PDM eller Product Data Management är benämningen på hantering av information och data om produkter framför allt i design- och produktutvecklingsprocessen, men kan med fördel också användas inom tillverkning och när produkten är i drift. Ett PDM-system ger dig verktygen du behöver för att skapa, lagra, modifiera och visualisera information och data om produkten. Det är alltså ett system som stöttar designers, direktriser, inköpare, assistenter med flera i sitt dagliga arbete.

PLM

Ibland kallas PDM-system även för PLM-system, som står för Product Lifecycle Management. Dessa två begrepp och system överlappar många gånger varandra när det kommer till funktionaliteten, vilket kan vara anledningen till att det uppstått viss förvirring om begreppen PDM och PLM. Enkelt beskrivet kan man säga att skillnaden är att PLM berör alla aspekter av en produkts livscykel medan PDM främst berör områden kopplade till själva produktdesignen. Men det finns alltså system på marknaden som hanterar båda delarna.

Pisa klipp PDM system

Varför PDM/PLM?

Ett PDM-/PLM- system hjälper dig att skapa ordning och reda genom att du får kontroll över hela din design- och utvecklingsprocess och hanterar hela flödet från idé/skiss och kollektionsplanering till färdig produkt. All information samlas på ett och samma ställe och är åtkomligt för alla. Med en koppling mot affärssystemet skapas en smidig hantering av flöden vilket gör din verksamhet mer effektiv och produktiv. Till exempel synkas produktdata över till affärssystemet och ni slipper en hel del dubbelarbete. Vanligt är också att man integrerar med webshopen och PDM-systemet matar då webben med foton och texter (på flera språk). Resultatet blir förstås att ni sparar tid, minimerar risken för fel och tjänar pengar.

Skjorta_tyg

Vem är detta applicerbart för?

Ett PDM-system kan användas av många olika branscher. Vårt system PISA med både PDM- och PLM- funktionalitet vänder sig främst till textil- och konfektionsföretag. Både företag med egen tillverkning och de med ready made garment, med egna varumärken och/eller private label. Det fungerar lika bra för dig inom traditionell textil- och konfektion, som för företag som är verksamma inom arbetskläder, sport, skor, accessoarer och heminredning.

Helintegrerade plaggskisser, materialstruktur per storlek och färg, inbyggda måttlistor med versioner och revisioner, labels och print, provhantering, texter och bilder till katalog, säljmaterial eller webb  – detta är bara några av de områden som omfattas inom ett PDM-/PLM- system.

Det finns olika lösningar för att hantera PDM/PLM delarna. Tittar man t.ex. hos kunder till oss idag som har Pebblestone Fashion som sitt affärssystem finns det möjlighet att lägga till en mindre modul som innehåller de mest grundläggande funktionaliteten direkt i affärssystemet. För de som däremot önskar ett mer komplett och kraftfullt PDM-/PLM- system brukar vi rekommendera PISA, integrerat mot affärssystemet. Självklart går det också bra att använda PISA som stand-alone, men man vinner många fördelar av att ha ett fungerande samspel mellan de olika systemen.

Kunder berättar:

[glossary_exclude]
[/glossary_exclude] [glossary_exclude]
[/glossary_exclude]