fbpx
Start | ERP-system

Ett bra ERP-system gör vardagen mycket enklare,
det blir dessutom snabbt lönsamt.

För företag som vill sätta nya, högre mål är ERP-systemet en viktig och värdefull del. Många skulle nog även säga nödvändig.

Vad är ERP-system?

Ett ERP-system – Enterprise Resource Planning-system – (eller affärssystem på svenska) kan enklast samanfattas som något som håller ordning på, och underlättar de centrala affärsprocesser som behövs för att driva ett företag, till exempel ekonomi och bokföring, inköp, tillverkning, försörjningskedja, orderläggning, lagerhantering, inventeringskontroll, logistik och leverans. Det hjälper helt enkelt till att hantera och integrera detta genom att samla in all data i ett system och skapa ett samspel mellan de olika delarna.

ERP-system

Microsoft Dynamics 365 Business Central heter det ERP-systemet som ligger till grund för alla våra lösningar och är ett riktigt smart val för medelstora företag. Och för små företag med ambitionen att växa! När vi startade 1999 hette det Navision och sedan dess har vi varit med på alla utvecklingssteg så vi vågar påstå att vi kan det på riktigt.

Varför behövs ett ERP-system?

Ett ERP-system behövs för att kunna automatisera och digitalisera dina affärsprocesser. Affärssystemet är en hygienfaktor för alla företag som vill skapa en effektiv vardag och bygga rätt förutsättningar för tillväxt. De flesta företag börjar med några fristående verktyg för hantering av olika affärsprocesser, det kan vara så enkelt som Excel t.ex. eller flera mindre system för olika processer. Andra sätter igång med ett rejält ERP-system redan från starten, medan vissa kanske redan vuxit ur flera omgångar av ERP-system. Det gemensamma syftet är dock densamma – att möjliggöra för organisationen att spara tid, få bättre koll och öka era affärer, samtidigt som det förbättrar förutsättningarna för organisationen kan fatta riktiga och viktiga beslut.

ERP-system

ERP-systemet samlar all information på ett ställe

Många företag väljer att investera i ett nytt ERP-system för att kunna effektivisera och automatisera fler delar av sin verksamhet och för att få bättre överblick och kontroll av verksamheten. Behovet av att snabbt få fram korrekt information är ofta en utmaning för företagare och något som blir en flaskhals för att kunna växa eller bara få en fungerande vardag. ERP-systemet ger tillgång till all information i ett och samma system, en viktig faktor för att kunna ta effektiva och exakta affärsbeslut, men också för att ta fram korrekta nyckeltal och mätbara KPI:er.

Struktur och kontroll

Att man vill ha ordning och reda är en av de viktigaste svaren på frågan “Varför?”. Genom att koppla verksamheten till ett ERP-system så får ni kontroll och insikter i realtid genom alla affärsprocesser, och genom olika kanaler. Mycket positivt är kopplat till detta!

ERP-system

Stöd för fysisk och digital handel

ERP-systemets stöd för både fysisk och digital handel har en central roll i dagens handel och är i praktiken en förutsättning för att kunna stötta omnikanal. I grund och botten handlar det om att ge förutsättningarna för en integrerad kundupplevelse på alla kanaler. Frågan är inte om ERP-systemet behövs, frågan är snarare om det över huvudet taget är möjligt att klara sig utan.

Minska onödigt arbete

Det finns mycket manuellt arbete som kan minskas i ett ERP-system jämfört med manuellt hanterarade processer i flera mindre system eller applikationer. Till exempel kan orderhantering, lagersaldokontroller, leveranser och inköp hanteras från ett och samma ställe och du slipper lägga onödig tid på dubbel datainmatning.

Hur väljer man ERP-system?

Funderar du på ett nytt ERP-system och vad som skulle vara rätt för er? Aldrig tidigare har det varit så enkelt att hitta ett ERP-system men samtidigt har det aldrig varit så svårt att välja. Idag kan man få fram nästan all information kring ERP-system på egen hand. En svårighet när man ska välja är att många system som kallar sig ERP-system inte är kompletta ERP-system. Men också att det finns väldigt många olika lösningar anpassade efter storlek på företag och bransch, lösningar som helt enkelt inte passar alla. Att hitta rätt är kanske inte helt lätt, men här är några viktiga saker att ta med dig:

Rätt ERP-lösning för verksamheten

När du ska välja nytt ERP-system är det viktigt att hitta det bästa för just din verksamhet. Att analysera vilka som är företagets grundbehov av funktioner och eventuella tilläggsverktyg är självklart en bra början men det finns fler saker att tänka på. Kan affärssystemet t.ex. kopplas ihop med andra nödvändiga system? Är det flexibelt och skalbart?
En annan bra sak att tänka på är att framtiden oftast är lite närmre än man tror. När ditt företag växer, eller om processer förändras, är det smart att ha ett ERP-system som är förberett för morgondagens behov.

ERP-system

Webbaserad ERP-lösning

ERP-system kan distribueras antingen via molnet (on-cloud) eller lokalt (on-premise). Företagets behov avgör så klart vilken typ av lösning man väljer. Vill du ha en flexibel lösning där du kan arbeta obehindrat var du vill, när du vill och från vilken enhet du vill kan det vara bra att välja ett webbaserat ERP-system, det vill säga ett system som kan användas via laptopens webbläsare eller via en app i telefonen eller paddan.

Hyra eller köpa ERP-system?

En del ERP-system låter dig välja om du vill hyra eller köpa. Skillnaden på hyrlicens och en köplicens är egentligen vad som ingår i priset. I en traditionell köplicens betalar du en större engångskostnad initialt för själva licensen och sedan måste du oftast avtala andra tilläggstjänster separat, så som drift och uppgradering. I en hyrlösning levereras ERP-systemet till en fast månadskostnad baserad på antalet användare, och då ingår oftast uppgraderingar och drift.

ERP-system

Olika ERP-lösningar för olika branscher

Det finns en hel del branschspecifika lösningar anpassade för olika inriktningar och områden; till exempel e-handel, retail och modebranschen för att nämna några. Anledningen är självklar, beroende på vilken bransch företagen tillhör, har de olika krav på hur affärsprocesserna ska fungera och hur systemstöden behöver vara utformade. Det finns olika sätt att tänka på när man väljer ERP-system; ska man bygga på med egna anpassningar i ERP-system för mer komplexa processer/branschspecifika behov (vilket kan bli väldigt dyrt), eller välja ett färdigpaketerat och branschanpassat ERP-system som ofta täcker de mest nödvändiga behoven?

En möjlighet att förbättra affärsprocesserna

Innan ni sätter igång ett nytt ERP-projekt är det bra att tydliggöra affärsprocesserna i din verksamhet: Hur ser de ut idag? Hur skulle du vilja att de såg ut? Då blir det enklare att identifiera vilka områden som behöver förbättras och matcha behoven mot ERP-systemet, både för dig som kund och för oss som systemleverantör. När vi hittat rätt lösning för ert företag får ni ett ERP-system som hanterar er organisations nuvarande behov och ger er möjligheten att förfina och förbättra verksamheten kontinuerligt.

ERP-system

Använd ERP-systemet som det är
eller tillsammans med våra anpassade branschlösningar för:

ERP-system

Microsoft Gold Partner – ERP/Affärssystem

NaviPro är en certifierad Microsoft Gold Partner inom ERP/affärssystem. Gold Partner är Microsofts högsta kompetensnivå för återförsäljare och innebär att vi behöver uppfylla särskilda kompetenskrav varje år för att behålla certifieringen. Det gör att du kan lita på att vi, som din partner, har den erfarenhet och kompetens som krävs för ett lyckat affärssystemsprojekt. Och med Microsofts styrka i ryggen kan du vara säker på att det finns resurser för att se till att affärssystemet även i framtiden kommer att ligga i framkant av IT-utvecklingen.