fbpx
[av_breadcrumbs]

“Affärssystem i molnet…”?

Om ni är ett litet eller medelstort företag kan vi ha full förståelse för att man har sina tvivel på den nya tekniken som ständigt dyker upp, eller att man är osäker på konsekvenserna som det tar med sig för organisationen.

Så därför tänkte vi använda detta inlägg till att förklara vilka fördelarna är med molnet, hur ni kan driva er verksamhet framåt och vad man bör tänka på.

Så vad är egentligen molnet?

Att arbeta “i molnet” innebär att data och information lagras på servrar hos en tredje part (din molnleverantör eller hostingleverantör) och att du har on-demand tillgång till ditt affärssystem. Skalbarhet och snabbhet är också viktiga faktorer i en molnlösning.

Kostnadseffektivitet

Vi hör ofta människor säga att det är mycket billigare att arbeta i molnet än att arbeta med traditionella lösningar. Men är det verkligen så?

När man arbetar med traditionella lösningar innebär det stora initiala investeringar för att få licenserna och för att få programvaran implementerad. Med en molnlösning behöver du inte ha tillgång till en säck med pengar för att betala implementeringen och licenser.

De inledande investeringarna som krävs för en traditionell lösning kan betalas av i ett par år. Molnlösningen är en tjänst som medför återkommande kostnader som kommer att finnas där tills du slutar arbeta med det. Så, med tanke på dessa argument är ställningen fortfarande 1:1.

När det kommer till det faktum att molnlösningen erbjuder mycket mer än bara hårdvara och server, tippar ställningen genast över till ena sidan. Tänk bara på de extra energikostnader och det ansvar som tillkommer av att ha en server på plats som kör 24/7 och kostnaden för ytterligare personal och utbildning.

Alla funktioner du behöver

Saken med den traditionella lösningen är att du köper licenser och arbete tänkt för ett visst antal år. Men samtidigt som tiden går uppdaterar leverantören programvaran, lägger till funktioner och förbättrar de ytterligare. Och när du vill få tag på några av de nya funktionerna måste du ofta uppgradera till en ny version vilket medför ytterligare investeringar.

När ditt företag har en viss storlek och komplexitet är allt detta helt okej eftersom du har möjlighet att investera i din IT-miljö och verkligen ser det som ett sätt att bygga konkurrensfördelar. Men, när ditt företag inte är så komplext och du endast behöver standard funktionalitet är det ett mycket bättre alternativ att använda sig av molnlösningen eftersom det tillåter dig att arbeta med nya, innovativa funktioner och en uppdaterad lösning.

 

Tillgänglighet

En molnlösning är byggd så att du kan komma åt systemet från i stort sett vilken enhet som helst, det du behöver är egentligen tillgång till internet. Möjligheten att kunna arbeta i systemet när du vill och var du än befinner dig bidrar till en effektiv organisation och effektiv styrning och kontroll.

Nu ser ekvationen lite annorlunda ut, så innan ni hoppar till några snabba slutsatser gör gärna en ordentlig efterforskning och ta reda på vilket scenario som är det mest kostnadseffektiva alternativet för just ert företag.

Kontakta gärna oss om ni vill ha hjälp på vägen.
Mer läsning

Prenumerera på våra artiklar:

Kunder berättar:

[glossary_exclude]
[/glossary_exclude] [glossary_exclude]
[/glossary_exclude]